RSS

Jocul cu baloane

21 Dec

Nu este un secret ca cu ajutorul baloanelor poti face o serie de activitati si poti inventa numeroase jocuri. Baloanele vin in numerose forme, modele, culori si dimensiuni, astfel ca este imposibil sa nu gasesti ce ai nevoie atunci cand un anumit eveniment o cere. Exista baloane din folie, din latex, baloane cu heliu bucuresti, inscriptionate, personalizate, etc, asadar nu poti spune ca nu ai variante.

Cand ai copii, trebuie sa ai si imaginatie. Si daca nu ai, trebuie sa te inspiri de undeva, deoarece cu acestia trebie mereu sa faci activitati dintre cele mai solicitante. Si nu ne referim la efort fizic, ci la cele care sa ii stimuleze, care sa educe, si toate acestea in timp ce se joaca.

Asadar, iata ce va propunem. La ora de “lucru manual”, un exercitiu de indemanare poate fi crearea unei masinute cu ajutorul unui balon. E greu de imaginat cum este acest lucru posibil. Pai, haideti sa vedem!

Efectuarea unei masini cu balon este un proiect amuzant si un experiment stiintific educational care poate fi facut cu copiii. Aceasta activitate poate fi folosita pentru a ajuta copiii sa se familiarizeze cu energia eoliana pentru a propulsa un obiect, precum si cu alte principii in fizica, cum ar fi impulsul, forta, frecarea si viteza. Este, de asemenea, o lectie minunata in ceea ce priveste reciclarea si modul de redimensionare a deseurilor in jucarii distractive.

Veti avea nevoie doar de cateva materiale simple: un carton pentru baza, bete pentru frigarui, paie de baut, banda si un balon.

Taiati un dreptunghi de 7 x 15 cm din carton. Utilizati un pix si o rigla pentru a desena dreptunghiul. Taiati dreptunghiul cu o foarfeca sau o lama de ambarcatiune.

Puteti folosi si miez de spuma. Pentru o masina de “lux”, vopsiti cartonul cu vopsea acrilica sau acoperiti-l cu banda colorata. Lasati vopseaua sa se usuce inainte de a continua. Taie doua bucati de 7 cm dintr-un pai. Acestea vor mentine rotile si axele in pozitie. Legati paiele de carton. Asezati paiele peste carton la o latime de 1,25 centimetri de la fiecare capat ingust. Asigurati-va ca paiele sunt drepte si paralele cu capetele cartonului. Daca sunt strambe, masina nu va merge drept.

Fixati paiele pe carton cu banda. Folositi o banda mai groasa, rezistenta. In acest fel, paiele nu se vor desface. Asigurati-va ca banda acopera toata lungimea fiecarui bat.

Taiati doua bucati de 10 centimetri dintr-o bucata de lemn. Acestea vor reprezenta osiile pentru rotile masinii dumneavoastra.

Introduceti betele pentru frigarui in paie. Ar trebui sa aveti aproximativ  1 cm lipit de fiecare capat. Rotile se vor deplasa pe bete. Acest lucru va permite osiilor sa se roteasca liber in interiorul paiului si sa lase masina sa se miste.

Faceti rotile. Utilizati capace de sticla sau monede mari pentru a desena patru cercuri pe o foaie de carton. Taiati cercurile folosind o foarfeca. Faceti cercurile cat mai egale posibil. De asemenea, puteti utiliza capace de sticla in loc de carton.

Atasati rotile la bete. Faceti o gaura in centrul fiecarei roti. Atasati rotile la capetele betelor. Asigurati-va ca nu ating cartonul sau ca pot ramane blocate. Daca ati folosit capace de sticla, va trebui sa realizati gaura folosind un cui si un ciocan.
Introdceti un pai intr-un balon si lipiti-l pe pozitie. Introduceti piul circa cm in balonul respectiv. Infasurati o banda intr-o spirala stransa in jurul capatului balonului. Extindeti banda peste margine astfel incat sa acopere o parte din pai. Asigurati-va ca nu exista lacune. Vreti un sigiliu etans.

Utilizati un balon obisnuit, nu un balon de alta forma. Puneti paiul in varful masinii. Rotiti masina astfel incat sa stea pe roti. Puneti paiul si balonul in partea de sus, fiecare avand un capat ingust. Asigurati-va ca paiul ese drept. Balonul trebuie sa se afle pozitionat exact deasupra cartonului. Lipiti paiul de carton. Este in regula daca paiul iese peste marginea masinii. Daca atinge solul,mai taiati din el. Nu lasati insa balonul sa atarne peste margine. Daca se intampla acest lucru, va impiedica masina sa se miste.

Ultimul pas. Utilizati masina. Suflati niste aer in balon prin pai. Strangeti paiul astfel incat aerul sa nu scape. Asezati masina pe o suprafata neteda. Dati drumul la aerul din pai si veti putea observa cum masina merge. Daca balonul nu mentine aerul, poate exista un gol. Infasurati mai multa banda in jurul capatului balonului. Daca balonul inca nu tine aerul, ar putea avea o gaura in el. Asadar, luati un nou balon.

 
Leave a comment

Posted by on December 21, 2018 in Comunicate

 

Tags: ,

Leave a comment