RSS

Papusile, prietenele fidele ale fetitelor

15 Feb

papusi si accesorii pentru copii de la toysmallInca de la nastere, cele doua sexe sunt bine delimitate, fetitele poarta roz, baietii albastru, ele se joaca cu papusile, ei cu masinutele. Cam asa se vad lucrurile intr-o familie traditionala romaneasca si marea majoritate dintre noi am fost crescuti intr-un astfel de cadrul familial, asa ca acum, odata ajunsi la maturitate, desi nu mai imbratisam chiar intru totul aceste conceptii, nici nu le gasim foarte deplasate, ori straine total de forul nostru interior.

Daca ne amintim si noi de vremurile copilariei noastre, domnisoare in devenire fiind la vremea aceea, cu siguranta vom constata ca avem inca bine pusa la peastrare o colectie de papusi din portelan, cu care nu prea aveam voie sa ne jucam, de teama de a nu le distruge, fiind atat de sensibile si materialul casant alunecand cu mare usurinta din manutele noastre mici, de copil.

Pe timpurile fostului regim, dupa cum bine stim cu totii, jucariile erau o extravaganta costisitoare, asa ca fetitele primeau papusi doar la sarbatori si evenimente importante, iar daca erau si din portelan, ele eram mai scumpe decat o statueta de colectie din zilele noastre, motiv pentru care parintii, lucratori de rand, nu si le prea permiteau. Astfel, intre fata si papusa ei se dezvolta o dragoste platonica, exagerat spus, caci nu o lasa inima sa o manuiasca dupa propria placere, constienta fiind de faptul ca, odata sparta, papusa nu va mai redeveni companioana ei, deci isi poate lua adio de la prietnia dintre ele. In acest fel, fetele, grjulii, asa cum le-au indemnat mamele sa fie, se multumeau doar sa priveasca, prea putin sa atinga, deci din start conceptele de joc si joaca erau alterate.

Azi, avand la dispozitie o multitudine de modele de papusi si accesorii pentru acestea, fetitele nu trebuie sa isi mai infraneze pornirile si se pot bucura in voie de jucariile lor. Asta nu inseamna ca acum copiii sunt mai putin resonsabili de lucrurile lor, ci pur si simplu ca nu mai sunt constransi de reminiscente unei sarcii lucii, care sa le infraneze pornirle specifice acestei varste. Asadar, daca din vreo nefericit intamplare fetita dvs. strica papusa pe care tocmai i-ati daruit-o, in pofida preturilor piperate, pe baza carora comerciantii stiu cum sa speculeze, nu va alarmati si tratati situatia cu calm, asa cum ar proceda un adult intelept si calculat, nu lasati prorpiile resentimente din copilarie sa va determine sa va mustruluiti prea tare fetita.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on February 15, 2016 in Comunicate

 

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: