RSS

5 beneficii educative ale jucariilor de plus

14 Jan

De cele mai multe ori, prima jucărie a unui copil este un ursuleț de pluș sau vreun alt tip de jucărie de pluș. În orice magazin de jucării se găsesc jucării de pluș și există chiar și companii care se dedică doar personalizării acestui tip de jucării. În timp ce pentru adulți aceste jucării sunt pur și simplu drăguțe și moi, aceste jucării au un potențial mult mai mare. Copii de toate vârstele iubesc jucăriile de pluș și mulți dintre ei se atașează de câte o astfel de jucărie timp de mai mulți ani. De fapt, jucăriile de pluș oferă o mulțime de beneficii educaționale pentru toate grupele de vârstă. Iată doar câteva dintre acestea:

  1. Pentru bebeluși. Bebelușilor le place să atingă suprafața jucăriilor de pluș și experimentează atingerea diferotelor părți ale acestora precum ochii, urechile, mustățile etc. Bebelușii tind să mângâie și chiar să muște aceste jucării, așa că în general jucăriile de pluș pentru sugari sunt ușor de spălat. Evitați să alegeți jucării de pluș care au părți detașabile. Unor bebeluși le plac jucăriile zgomotoase, însă orice tip de pluș alegeți, părul sau blana ar trebui să fie scurte și să nu se poată smulge ușor.
  2. Pentru copii de 1-2 ani. Până la vârsta de 3 ani, orice jucărie ar trebui să fie aleasă în funcție de durabilitate și de siguranță. Copii mici învață empatia odată cu limbajul și numele. Diferite jucării de pluș îi ajută pe copii mici să recunoască cuvinte simple precum câine, pisică, urs, la fel ca și sunetul pe care îl scoate fiecare animal. La această vârstă, jucăriile de pluș vor primi un nume și vor deveni companioni permanenți ai copilului. Cu ajutorul acestor prieteni de pluș, copii au ocazia să își exprime emoțiile. Jucăriile vor fi aruncate, îmbrățișate, lovite sau pupate. Tot de la această vârstă, copii își asumă deja rolul de ”părinți”, așa că jucăriile de pluș vor fi hrănite, culcate, li se va schimba scutecul sau vor folosi olița, imitând exact interacțiunea părinte-copil. Repetând aceste situații, copii vor învăța să facă față anumitor provocări, vor înțelege cum să își schimbe așteptările și cum să își demonstreze observațiile. Jucăriile de pluș sunt practic primii prieteni adevărați ai unui copil.
  3. Pentru preșcolari. La această vârstă, copii încep să se joace tot mai mult folosindu-și imaginația. Jucăriile de pluș nu mai au roluri predefinite în funcție de cum arată, așa că nu e nimic neobișnuit pentru o girafă să devină prințesă, astronaut sau profesor, în funcție de imaginația copilului. Jucăriile sunt incluse în joaca activă. Copii de multe ori își împărtășesc sentimentele jucăriilor de pluș și nu e ceva neobișnuit să aibă ”conversații” elaborate cu acestea. După un eveniment neplăcut, copilul poate apela la jucăria de pluș și poate recrea evenimentul, reușind astfel să facă față emoțiilor sale. Ca și în cazul animalelor de companie, jucăriile de pluș îi ajută pe copii de multe ori să se calmeze.
  4. Pentru școlari. Cam de la vârsta de 6-7 ani, jocurile copiilor reflectă noile preocupări și structuri din viața lor. Jucăriile de pluș pot deveni ”elevi” în clasă, publicul unui spectacol cu marionete sau o bandă de pirați. Iarăși, este vorba doar de imaginație. Copii continuă să fie atașați de aceste jucării și nu este ceva neobișnuit ca încă să mai doarmă cu jucăria de pluș preferată. Cei mai creativi dintre ei, vor începe să le croiască hăinuțe sau să constuiască obiecte pe care să le folosească pe post de accesorii cu jucăriile de pluș.
  5. Pentru copii mai mari. În mod special copiilor care iubesc animalele le va plăcea să continue să colecționeze anumite jucării de pluș. Pe lângă acest hobby, copii vor învăța să clasifice animalele, să descopere habitatele lor naturale și vor învăța chiar și geografie. Animalele de pluș le trezesc curiozitatea și pofta de a învăța mi multe despre animale. Pentru unii copii, este distractic să creeze propriile lor jucării de pluș pe care să le dăruiască prietenilor sau fraților mai mici. Această activitate este o modalitate grozavă să își dezvolte coordonarea motorie și abilități matematice tridimensionale.

Iată cum jucăriile de pluș sunt mai mai complexe decât s-ar crede la prima vedere și de aceea există mai multe variante de jucării, inclusiv plușuri interactive sau plușuri bazate de mai multe personaje populare pentru copii.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on January 14, 2015 in Comunicate

 

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: