RSS

Convertibil si neconvertibil

05 Jun

Dificil nu e sa povestesti, asta poate oricine; dificil e sa povestesti in mod interesant, dar mai greu e inca sa povestesti interesant si sa fii crezut. Pentru ca, de obicei, lucrurile decurg altfel, adica fie esti crezut, dar ce spui e banal, fie ceea ce spui e atat de interesant, incat lumea zice ca minti. Un “povestas” paseste mereu pe o gheata foarte subtire!

Cu atat mai ciudat e ce mi s-a intamplat cand stateam de vorba cu un trader, un om ocupat toata ziua sa tranzactioneze valute pe Forex. Ceea ce face el acolo se apropie de magie, din punctul meu de vedere, dar asta nu-l impiedica sa fie la fel de naiv ca oricare altul, atunci cand e scos din domeniul lui strict de expertiza. Ma uitam cum lucreaza si puneam diverse intrebari, majoritatea amuzante spre usor imbecile (“Ce e aia EUR/CHF?”), si ascultam cu mare atentie explicatiile, incercand sa le bag la cap, dar la un moment dat, dupa ce-am aflat ce inseamna si GBP, CAD, JPY, AUD, NZD, am intrebat: “Si cum tranzactionezi o valuta neconvertibila?”.

Traderul mi-a raspuns ca intrebarea e absurda, pentru ca orice valuta e convertibila prin definitie, altfel nu s-ar numi “valuta”! Am schimbat tactica si am intrebat cum se tranzactioneaza o moneda neconvertibila. El a zis ca toate monedele sunt convertibile, altfel nu pot functiona pentru scopul in care au fost create, de facilitare a schimburilor financiare. Stiam ca acum eram in avantaj: leul nostru e moneda sau nu e? Este! Bun, atunci poate fi tranzactionat? Desigur ca poate, dar aceste tranzactii nu sunt rentabile in comparatie cu cele care lucreaza cu valute de baza, ca dolarul (USD) sau lira sterlina (GBP). Deci leul e moneda tranzactionabila, deci convertibila; atunci cum explici ca leul nu era convertibil inainte de Revolutie, de exemplu? Sau ca won-ul nord-coreenilor nu e convertibil nici in ziua de azi?

Pentru prima oara, traderul a ramas mut, pentru ca habar n-avea cum sa raspunda la intrebare. Nu stia raspunsul, pur si simplu nu-si batuse vreodata capul cu nord-coreenii sau cu moneda lor! Dar, ca toti oamenii ambitiosi, a stat cateva zile pana a aflat cum stau lucrurile, apoi m-a convocat la o sedinta de clarificare. Nu admitea sa-si piarda aura de maestru!

Se pare ca, in lumea reala, orice moneda este convertibila, atata timp cat ea exista si circula. Doar ca, uneori, emitentului unei anumite monede (adica bancii centrale dintr-o tara) nu ii convine cursul natural pe care piata libera il stabileste pentru acea moneda, prin mecanismul cererii si ofertei, asa ca impune alt curs, artificial. Evident, nimeni nu vrea sa tranzactioneze moneda respectiva la un curs dezavantajos, iar tranzactiile oficiale inceteaza si iau avant cele ilegale, adica piata neagra. De exemplu, inainte de ’89, dolarul american era cotat la 6 lei romanesti (cursul bancii nationale), dar era tranzactionat la un cu totul alt curs pe piata neagra (cotatia a variat intre 25 si 100 de lei pentru 1 dolar, de-a lungul deceniului 9). Concluzie: nu exista moneda neconvertibila, ci doar cotatii artificiale… adica false!

Citeste mai multe pe www.teletrade.hu

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on June 5, 2014 in Comunicate

 

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: