RSS

Cateva lucruri de stiut despre cei care nu aud, de catre cei care pot sa vada

20 Feb

Toti cei care nu aud folosesc limbajul semnelor. Multi dintre cei care isi pierd auzul in cursul vietii, nu cunosc acest limbaj. Altii, nascuti astfel si educati in spiritul vorbirii, nu stapanesc neaparat si aceasta forma de exprimare.
Oamenii care nu aud nu pot folosi un telefon. Dispozitive tip TTY, telefoane video si mesajele text sunt foarte folosite in comunicare. O persoana hipoacuzica poate folosi astfel de aparate pentru a comunica cu alte persoane care au sau nu o dizabilitate similara. La fel cum persoane cu o hipoacuzie medie pot folosi telefoane cu amplificare sa comunice, chiar si atunci cand de obicei folosesc in principal limbajul semnelor.
Oamenii care nu au simtul auzului nu pot conduce automobile. Ei pot folosi dispozitive speciale care sa-i avertizeze in cazul sirenelor si altor sunete, precum si oglinzi panoramice care sa imbunatateasca vizibilitatea. Sunt tari care le permit asta, la fel cum sunt altele in care condusul le este interzis.
Toate formele de hipoacuzie pot fi rezolvate prin aparate auditive sau implanturi cochlear. In vreme ce multi dintre ei se pot bucura de aceste tehnologii, pentru altii nu sunt eficiente. Unul dintre motive ar putea fi ca ei nu au nici un canal extern al urechii, in care sa se poata plasa dispozitivul. Un altul, ca uneori nici un astfel de aparat nu este indeajuns de puternic. Sunt cazuri de indivizi, in care implantul, datorita perceptiei distorsionate a sunetelor nu face decat sa amplifice disconfortul. Se mai poate incerca o tehnologie de conductie osoasa „bone conduction hearing solution” (BAHA), care in orice caz nu poate afecta in mod negativ perceptia sonica, functionand pe principiul redirectionarii sunetelor in interiorul craniului.
Toti oamenii hipoacuzici sunt partizani ai conceptului Deaf Culture. Ca si restul oamenilor, hipoacuzicii impartasesc o multitudine de credinte, experiente si metode de comunicare. Toate acestea pot fi influentate de varsta la care si-au pierdut acest simt si de mediul in care s-au dezvoltat.
Cei mai multi dintre hipoacuzici se nasc din parinti cu aceiasi dizabilitate. In realitate, mai putin de 5 procente dintre oamenii afectati au o mostenire ereditara.
Toti oamenii care nu aud isi doresc sa auda. In vreme ce multi dintre ei isi doresc asta, nu este asta totusi o nazuinta generala. Unii isi poarta aceasta cruce cu mandrie sau prefera sa se priveasca ca facand parte dintr-o minoritate, mai degraba decat decat dintr-un grup de persoane cu abilitati limitate.
Toti cei care nu aud pot sa citeasca pe buze. Numai o treime din limba vorbita e vizibila in acest mod. Pentru o astfel de forma de intelegere e nevoie de o buna iluminare, de intuitie si de cunostinte contextuale in ce priveste subiectul.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on February 20, 2013 in Comunicate

 

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: